keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Paljonko on paljon ?

Aloitin juoksemisen 1985, russarön saaressa jossa oli suorittamassa varusmiespalvelusta.Sotkussa en viihtynyt,juoksin mieluummin saaren ainoaa tietä edestakaisin.Saunalta majakalle ja takaisin.Matkaa en muista,oiskohan ollut runsas kilometri suuntaansa.
Olin jo ennen armeijaa retkeillyt polkupyörällä ympäri suomea ja armeijan jälkeisenäkin kesänä tuli noin kuukauden retki ympäri suomea.Tämän retken jälkeen alkoi säännöllisempi juoksu harjoittelu.Määrät olivat heti suuria ja vuoden kulttua ensimmäinen maraton vei noin 2.46.Tätä ennen olin ollut jo karhulan sm maratonilla jossa keskeytin helteeseen ja liian kovaan alkuvauhtiin.
Tämän jälkeen kiristin entisestäänkin kovaa harjoittelua eivätkä tulokset enää paljoakaan parantuneet.
Harjoitteluviikko näytti suunnilleen tältä.
Maanatai 10-15km tv kova
Tiistai      13-17km  tv
Keskiviikko 10-15km vl  tyyliin ylämäet kovaa
Torstai     25-30km  kevyt
Perjantai  sama kuin maanantaina
Lauantai  sama kuin tiistaina
Sunnuntai  30-35km  kevyt
Tuohon kun lisää aamulenkkejä sopivasti niin viikossa sai mukavasti kilometrejä kasaan ja tehoja riitti,ympäri vuoden.
Näin jälkikäteen ajatellen tuntuu melkoiselta ihmeeltä kun edes pystyi moiseen harjoitteluun olemattomilla pohjilla,niin tietysti päivät töissä ja työmatkat vielä pyörällä ,8km suuntaansa.Keho kyllä kesti mutta kehittyä se ei jaksanut.Jos olisi malttanut rakennella rauhassa pohjia ennen moista harjoittelua niin ennätykset olisivat todennäköisesti aivan toista luokkaa.Huipulle eivät lahjat olisi riittäneet.Räjähtäviin voimalajeihin lahjani viittasivat ja kaapista löytyykin nuorten sm mitaleita painonnostosta.
Maraton 2.36
10 000  32.52
5 000    15.59
3 000      9.08
1 000  raviradalla 2.52
Ei hääppöistä mutta kyllä noilla pärjäisi tänä päivänä seudun hölkissä,mahtavaa.

Ultrille siirryttyäni sama meno jatkui,tehot tippuivat mutta määrät lisääntyivät.Nyt jo parhaimmillan yli 1000km kuukaudessa,pimeydessä ja loskassa rämpien.
12h /131km lohjan parkkihallissa ja muutama spartahlonin maaliin raahautuminen juuri ennen raatobussia.Ei edelleenkään loistokasta mutta hieman parempaa ja sitten tuli vaan mitta täyteen.Ei huvittanut.
Löysin retkimelonnan ja muunkin retkeilyn ja annoin niille koko käden.Viisi vuotta vierähti vikkelään monenlaista ulkoilua harrastaessa.Sain mukavasti etäisyyttä juoksemiseen.Jos vielä joskus alkaisi juoksemaan enemmän niin pääsisi maalailemaan tyhjälle taululle.Olin päässyt eroon vanhoista luutuneista tavoista ja käsityksistä.

Viime loppiaisena ensimmäinen rogaining ja ihastuminen.Juoksukin alkoi taas maittaa,en ollut sitä milloinkaan kokonaan hylännyt mutta juossut vain 3-5 kertaa viikossa.
Parin viikon kulttua salpaus rogaining.Syksyllä kolin maasto-ultra.Siinä tämän vuoden juoksulliset tavoitteet,tyhjälle taululle maalaten.Melontaa ja kaikkea retkeilyä unohtamatta.Eivätköhän pohjat ole jo riittävät,uskaltaa tehdä välillä muutakin.

Elämässä tähän mennessä kertyneet määrät ovat melkoiset kun mittarissa ei ole kuitenkaan kuin 46v
Juoksu 150-160 000km
Pyöräily 50-70 000km
Melonta 3-4000km
Hiihto    4-5000km
Lisäksi tietenkin hyötykävely,lihaskunnosta huolehtiminen ja fyysinen työ.

Onkohan tämä paljon?Taitaa se olla,ja lisää tulee koko ajan.Ei enää niin paljon kuin ennen mutta uusia kujeita on mielessä.
 Tulevaisuus?Jos terveyttä riittää niin tässä on vielä kymmeniä vuosia mahtavaa liikuntaa edessä!!!

1 kommentti:

  1. Moi,

    oletteko tulossa Kevät rogainingiin Kirkkonummelle Kiirastorstaina (tänään)? Me ollaan Tommin kanssa tulossa. Keli näyttää ainakin hienolta. Metsässä vielä mukavasti lunta ja vettä. Hieno yö edessä.

    VastaaPoista